Fjerkræproduktion med fokus på miljøvenlighed, driftsøkonomi og nye produktionsformer

Fjerkræproduktion med fokus på miljøvenlighed, driftsøkonomi og nye produktionsformer
Projektansvarlig

Formål

For at bibeholde og udvikle en stabil produktion af de sunde, sikre samt klima- og velfærdsrigtige proteinkilde, som fjerkrækød og æg udgør, er det vigtigt at styrke fjerkræbranchens udviklingsmuligheder med et højt specialiseret rådgivnings- og formidlingssystem, som hele tiden er på forkant med såvel nye typer af fjerkræproduktion som nye/ændrede produktionsvilkår.

Delopgave 0: At styrke fjerkræbranchens konkurrenceevne ved at øge slagtekyllinge- og konsumægsprodu-centers viden om at tilrettelægge og udvikle en mere miljøvenlig og bæredygtig fjerkræproduktion, som anerkendes af miljømyndighederne.

Delopgave 2: At fremme producenternes produktivitetsudvikling ved at styrke og motivere anvendelsen af driftsøkonomiske analyser.

Derudover vil projektet styrke slagtekyllingebranchen gennem opfyldelse af følgende to delmål:

Delopgave 3: At styrke producenternes konkurrenceevne ved at øge deres viden om - og udbytte af kvali-tetssikringssystemet KIK og E-kontrollen til produktionsstyring.

Delopgave 4: At levere ny viden og know how til slagtekyllingesektorens stigende differentiering af produktionssystemerne fx mht. fodring og staldindretning.

Indhold

Projektet har i tidligere år været opdelt i 5 delopgaver (0, 1, 2, 3 og 4). Projektaktiviteterne er i 2012 ændret i forhold til 2011 ved at Deloopgave 1 ”Videnformidling om konsumæg” er ophørt. Endvidere er Delopgave 2 blevet reduceret, idet aktiviteterne vedrørende konsumægsregnskaber og finansiering er skåret ned til et minimum.

Delopgave 0: Fagligt beredskab vedrørende fjerkræ

Der opsamles viden om fjerkrærelateret miljø- og byggelovgivning for at kunne yde optimal og individuel fjerkrærådgivning. Denne viden anvendes til konsekvensberegninger af lovforslag og bidrag til høringssvar. Endvidere formidles viden til fjerkræbranchen samt offentligt ansatte og andre med interesse indenfor fjerkræspecifikke miljø- og byggesager.

 

Det faglige beredskab sikrer, at producenterne kan få individuel rådgivning og vejledning vedr.: opstart af produktion, ansøgning om miljøgodkendelser og revurderinger, sagsbehandling i forhold til og kontakt med myndigheder, udfærdigelse af udbudsmateriale i forbindelse med byggeri, licitationer, entreprisekontrakter, projektopfølgning under byggeri, afleveringsforretninger, inventarundersøgelser, erstatningsopgørelser samt deltagelse i Erfa-grupper.

 

Under delopgave 0 dækkes endvidere en generel faglig rådgivning og dialog med Det Danske Fjerkræraad, Dansk Slagtefjerkræ og Dansk Erhvervsfjerkræ inden for områderne rugeægsproduktion, slagtekyllingeproduktion, kalkunproduktion, byggeri af kyllingestalde samt inventar og miljø.

 

Til delopgave 0 afsættes 300.000 kr. i 2012.

 

Delopgave 1: Videnformidling til konsumægsproducenter

Denne opgave er fjernet fra dette projekt.

 

Delopgave 2: Økonomirådgivning til fjerkræproducenter

Formålet med delopgave 2 er at vedligeholde og udvide det nyetablerede netværk mellem økonomi- og fjerkrækonsulenter. Endvidere er det målet at udføre og formidle analyser og rapporteringer på grundlag af det stadigt voksende antal fjerkræregnskaber, som indberettes til Dansk Landbrugsrådgivnings regnskabsdatabase, eller udformes af revisionsfirmaer.

 

Driftsøkonomirådgivning specialiseret mod fjerkræproduktion er et rådgivningsområde, som ikke dækkes - hverken af fjerkræafdelingen på Videncentret eller af andre rådgivningscentre på nuværende tidspunkt. Fjerkræproducenterne har dog et stort udækket behov for den type af rådgivning. Mange økonomirådgivere fra de lokale centre i Dansk Landbrugsrådgivning har svært ved at yde fjerkræproducenterne en driftsøkonomirådgivning, som er skræddersyet til denne specialiserede produktionsgren, da der kun er et begrænset antal landmænd i Danmark, som beskæftiger sig med kommerciel fjerkræproduktion. Ved at samarbejde og netværke med fjerkrækonsulenter fra Videncentret vil økonomirådgiverne i Dansk Landbrugsrådgivning kunne få en forklaring på, hvorfor nøgletal i regnskabet ser ud, som de gør, og der vil kunne udarbejdes handlingsplaner for, hvordan producenten forbedrer resultatet. I 2012 vil der blive lavet en analyse, der bygger på en velfunderet statistisk metode, som undersøger, hvor tæt sammenhængen mellem prisen på foder og landmandens pris på slagtekyllinger er. Der vil især blive lagt vægt på hvilken betydning, dette har for landmandens dispositioner. Endvidere vil der blive arbejdet på at få endnu flere fjerkræproducenter med i Buisiness Check Fjerkræ.

 

Til disse aktiviteter afsættes i alt 300.000 kr. Heraf anvendes 75.000 i Videncentrets afdeling for Økonomi og Virksomhedsledelse.

 

Delopgave 3: Formidling og deling af viden om produktionsforbedrende managementmetoder

Formålet med delopgave 3 er at bidrage med et generelt rådgivningsberedskab til slagtekyllingebranchen, og opsamle viden og erfaringer, som formidles videre til gavn for alle slagtekyllingeproducenters konkurrenceevne samt til gavn for kyllingernes produktivitet og dyrevelfærd.

 

Delopgave 3 omfatter en rådgivningsindsats på følgende to områder:

a)     Dataanalyse af data fra kvalitetsstyringssystemet KIK-databasen og effektivitetskontrollen

b)    Lær af de bedste med åben produktionsgennemgang

 

Ad. a) Slagtekyllingeproduktionen har unikke databaser i form af kvalitetsstyringssystemet KIK og effektivitetskontrollen. Der er behov for analyser af data til at synliggøre årsagssammenhænge, og give slagtekyllingeproducenterne ny viden om trends og udviklingsmuligheder. Data skal analyseres og bearbejdes i et samarbejde mellem en slagtekyllingekonsulent og en statistiker. Den nye viden der generes via analyserne, formidles videre til hele slagtekyllingebranchen.

 

Ad b) Der arrangeres 5 fagcaféer på forskellige farme fordelt jævnt rundt i landet, hvor producenterne bor. Fagcaféen indeholder staldbesøg/kik, hvor effekten af nye rapporter og sammenhænge demonstreres. Hermed åbnes nu mulighed for et kig ind bag dørene hos nogle af de fjerkræproducenter, der økonomisk set ligger blandt de bedste i Danmark. På fagcaféen kan man høre og, hvordan producenterne er nået til tops og se deres produktionsanlæg.

 

Til aktiviteterne i delopgave 3 er afsat 200.000 kr.

 

Delopgave 4: Generel rådgivning indenfor specialproduktion af slagtekyllinger

Den danske slagtekyllingeprodukt0ion oplever en stigende interesse for specialproduktion af slagtekyllinger, og det er en udvikling mange forbrugere har taget godt imod. Specialproduktionerne omfatter andre måder at holde kyllinger på med blandt andet brug af langsomtvoksende racer og udearealer. Der giver nye udfordringer i forhold til management og velfærd, og der er et behov for rådgivning og erfaringsformidling på området, så den ”spirende” produktion udvikles og kommer godt fra start. I delopgave 4 ydes rådgivning til det stigende omfang af nicheproduktioner indenfor dansk kylling. Dette udløser et behov for specifik rådgivning med generel interesse for producenterne, f.eks. i forbindelse med udformning eller revision af regler for nicheproduktionen.

 

Endvidere er der behovet for at etablere nye og vedligeholde eksisterende ERFA-grupper for producenter med nicheproduktion, samt indhente erfaringer ved selvsyn (studierejser) fra udlandet.

 

Til aktiviteterne i delopgave 4 er afsat 200.000 kr.

Aktiviteter bliver offentliggjort på http://projektfinansiering.vfl.dk og i nyhedsbreve, på kongresser, kurser, ERFA-gruppemøder samt i artikler i de producentrelaterede blade, f.eks. Dansk Erhvervsfjerkræ.

Resultaterne stilles gratis tilrådighed for alle parter.

Temadag om foder til slagtekyllinger og æglæggere den 26. juni på Bygholm Landbrugsskole

Kom og hør om Økonomi, Veterinærforhold, råvaremarkderne, tilskudsordninger, boksforsøg, pasning af Ross 708 og optimering af brystkød, hjemmeblanding af foder og meget mere.

ERFA-møder for ægproducenter med skrabe- eller frilandsproduktion

Der har den seneste tid været efterspørgsel på Erfa-grupper for producenter af æg fra høner på gulv.

Økonomi, usikre foderpriser og stor ubalance mellem produktion og salg af æg i Europa

Økonomi, usikre foderpriser og stor ubalance mellem produktion og salg af æg i Europa.

Teknologistøtte til økologiske fjerkræproducenter

Artikel bragt i Danske Erhvervsfjerkræ.

Store udfordringer ved nye miljøregler

De nuværende regler for Miljøgodkendelser blev vedtaget 15/3 2011. De fleste af de ændringer, der skete dengang, var enkle at forudsige konsekvensen af. Men her 12 mdr. senere har vi fået syn for sagen.

FjerkræNyt nr. 12 marts 2012

Læs om lys til æglæggere, boksforsøgsrapporter, DB-løft m.m.

FjerkræNyt nr. 13, maj 2012

Læs om: økonomi, nyt staldanlæg, foderpriser, økologi, miljøansøgninger og meget mere.

Boksforsøg nr. 123 - Tilsætning af elektrolytter til drikkevandet i slutningen af produktionsperioden

Vigosine i drikkevandet i 3 døgn mindskede kyllingernes tilvækst signifikant. Efter 10 timers faste havde Kyllingerne en lavere glucosekoncentration i blodet og en mindre mængde glycogen i leveren sammenlignet med de ikke-fastede kyllinger.

Rådgivningstips fra trædepudeindsatsen

Fra oktober til december 2011er forekomsten af kyllinger med trædepudescore 2 reduceret væsentligt på landsplan. Forekomsten af trædepudesvidninger har ikke været så sæsonafhængig, som det er blevet observeret i de seneste 10 vintre.

Rådgivningsforløbet DB-løft 2011 - en udfordring af "plejer"

I 2011 deltog 8 slagtekyllingeproducenter i det intensive rådgivningsforløb ”DB-løft”. Formålet med deltagel-sen var at lave en målrettet indsats, som skulle løfte produktiviteten yderligere. Artikel tillige bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ.

Måling af brystkødsprocent og vægtspredning øger fokus på kyllingernes slagteværdi

Nu er vi endelig kommet til det tidspunkt, hvor flere års arbejde med visionsprojektet udmønter sig i konkrete målinger af brystkødsprocent og vægtspredning for slagtekyllingeflokkene.

Noget om udsætning af fasaner og spolorm hos høns

Vildtopdrætterne har afholdt generalforsamlinger i foråret, hvor rapporten over 2011-projektet ”Udsætning af fasaner” så vidt muligt er blevet uddelt. Fjerkræklinikken laver et ormeprojekt 2012. Artikel tillige bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ.

Coccidiose i buranlæg - et nyt problem?

Vi har indenfor det sidste halve år oplevet nogle få udbrud af blindtarmscoccidiose hos buropdræt og unge høner i buranlæg.

Fodbylder hos høner

Fjerkræklinikken har i samarbejde med KU Sund undersøgt de første 30 af forventet 100 konsumægshøner med fodbylder.

Nyt om økologi

I skrivende stund er bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion m.v. i høring.

5,6 mio. kr. i støtte til økologiske æg- og fjerkræproducenter

I december 2011 trådte en ny støtteordning i kraft til økologiske jordbrugsbedrifter.

DB-løft styrker produktivitet og arbejdsglæde

Et intensivt rådgivningsforløb, hvor produktionen følges tæt har givet resultat på flere fronter hos slagtekyllingeproducent på Sydfyn.

Ny rugeægsstald i Lørslev ved Hjørring

Miljøgodkendelse og finansiering var kæppe i hjulet, men i dag står en stald med flere nyskabelser klar til at tage imod første hold dyr.

Forum Äggproduktion Sverige-Danmark - hvad kan man lære af de bedste?

Danske og svenske rådgivere indenfor konsumægsproduktion har etableret en netværksgruppe, som skal sikre videndelingen imellem landene. Gruppens første møde fandt sted den 31. maj til 1. juni 2012 i Falkenberg, Sverige.

Måling af brystkødsprocent og vægtspredning øger fokus på kyllingernes slagteværdi

Flere års arbejde med visionprojektet udmønter sig i konkrete målinger af brystkødsprocent og vægtspredning for slagtekyllingeflokkene. Det ændrer vores tilgang til at optimere på den danske slagtekyllingeproduktion.

Lavere proteinindhold i hvede høstet i 2012

Kernerne er generelt store i år, og det betyder, at indholdet af særligt stivelse udgør en større andel af kernernes indhold, mens indholdet af protein udgør en mindre andel af hvedekernen. Få din hvede analyseret, inden den anvendes til fodring.

Ny høst

Det har været en tør og let høst de fleste steder, som har givet akssvampe små muligheder for at udvikle sig. Ved brug af eget korn eller iblanding af korn bør konsistens og lugt alligevel undersøges. Hvis der er tvivl, skal partiet undersøges.

Lys til hønniker og æglæggere

Efteråret er så småt på vej, dagene bliver allerede mærkbart kortere, og det kræver opmærksomhed især i forbindelse med flytning af hønniker. Dyrene skal opleve en længere lysperiode og gerne en øget lysmængde.

Grøn Vækst - ny runde med tilskud til miljøteknologi

For tiden er der stor aktivitet i forbindelse med udarbejdelse af ansøgninger om tilskud under ordningen ”Grøn Vækst”. I år vedrører ansøgningerne især varmeveksler til slagtekylllingeproduktion samt etageanlæg og opdrætssystemer til konsumægsproduktion.

FjerkræNYT nr. 14 - 2012

Læs om: Grøn Vækst miljøteknologier; lys til hønniker; brandstrategiplan til slagtekyllinger og rugeæg; lave-re proteinindhold i ny høst; varmestress og skalkvalitet; nye udfordringer med autovacciner; næringsstofanalyser af hvede; kurser og temadage mv.

Lavere proteinindhold i hvede høstet i 2012

Artikel er tillige bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 9 - 2012.

Invitation til lovpligtigt kursus om beskyttelse af slagtekyllinger

Den 7. november 2012 kl. 9.00 - 15.00 afholdes kursus på Videncentret for Landbrug i Skejby. Kurset afsluttes med kursusbevis og henvender sig til primært til nye og kommende slagtekyllingeproducenter og medhjælpere.

Resumé af Boksforsøg nr. 124 - Betydningen af starttidspunkt for tilsætning af hvede på slagtekyllingers produktionsresultater

Betydning af starttidspunktet for tildeling af hvede på kyllingernes vægtspredning og produktivitet er undersøgt. Der var ingen signifikante forskelle på resultaterne, uanset om starttidspunktet for tildeling af hel hvede var dag 7 eller dag 14.

World's Poultry Congress i Salvador i Nordøstbrasilien i august 2012

hvert 4. år afholder World Poultry Science Association verdenskongres, som er det største samlingssted for forskere, veterinærer, konsulenter og virksomheder indenfor fjerkræproduktionen. I år deltog godt 2.200 delegerede fra 96 lande og 6 kontinenter.

Hvad skal din husdyrgødning koste?

En lille hjælp til værdifastsættelse af fjerkræmøg ud fra indholdet af næringsstoffer, gødningstypen og den potentielle udnyttelsesgrad.

FjerkræNyt nr. 15 - 2012

Læs om: Driftsregnskaber og business check for fjerkræ; Økologisk investeringsstøtte; Fjerkræklinikken anbefaler; Hvad Værdisætning af husdyrgødning; Revurderinger; Grøn Vækst; Agromek; klimabesparelser; KAT-regler; Brandsikkerhed; Ross 708 og 308.

KAT - et tysk kvalitetsmærke til alternative høner

KAT-kvalitetsmærkningen blev startet i Tyskland i 1995 og finder kun anvendelse i alternative systemer med fritgående dyr, dvs. produktioner med skrabehøner, fritgående høner og økologiske høner.

Fjerkræproducenterne får tilskud til investering i grøn miljøteknologi

Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 12 - 2013.

Jagten på slagtekyllingernes brystkød

Snart inddrages brystkødindholdet i afregningen via nyt Visionklassificeringssystem. Dette øger fokus på opdræt, så det genetiske potentiale for brystkødaflejring udnyttes optimalt uden øgede omkostninger.

Demonstration af bæredygtig fjerkræproduktion med fokus på miljøvenlighed og produktivitet

FAF afrapportering

Miljøberedskab regnskabsanalyser driftsøkonomi og nye produktionsformer

FAF afrapportering